У уторак 11.05.2021. у школи је организована прослава празника Дана Победе, који се званично прославља 9.маја. Наставница руског језика Ивана Поповић окупила је директора школе, наставнике и ђаке у ходнику школе, како би, уз предиван пано који су деца направила, изнела најинтересантније ствари о том празнику и да пренесе наставном кадру и ученицима делић топлине тог веома важног и радосног празника, који је, може се рећи, и најважнији у Русији.
 Сваке године почетком маја на улицама руских градова могу се видети људи са црним и наранџастим тракама. Георгијевска трака је симбол сећања на Велики отаџбински рат (Великая Отечественная война) и подвиг руског народа. Две боје на траци су симболи рата. Наранџаста је боја ватре, црна је боја дима и барута. Чега се то Руси сећају и зашто је 9.мај најважнији у Русији?

  1. мај је Дан победе. „Ово је празник са сузама у очима“, кажу Руси за њега. 9. маја 1945. завршио се Велики отаџбински рат (Великая отечественная война) у којем су мушкарци, жене, па чак и деца бранили своју Отаџбину. Четири године су сви становници огромне земље заједно корачали до победе над фашизмом. У скоро свакој породици има жртава за време рата. Нажалост, имена свих жртава још увек нису позната, јер их има пуно - скоро 27 милиона људи. Али у сваком руском граду, у сваком руском селу постоји споменик Незнаном војнику са натписом: „Нико није заборављен, ништа није заборављено“ («Никто не забыт, ничто не забыто».)

 

С ДНЁМ ПОБЕДЫ!