Врх стране

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
„Читај, пиши вазда, да душу би спасао, дела се предака сећај, да би духом растао“.

ОШ Милан Вучићевић Зверац

Братљево

У уторак, 09.03.2021. у нашој школи обележен је традиционални руски празник ,,Масленица”. Наставница руског језика Ивана Поповић припремила је и одржала кратку презентацију о самом празнику.

Донела је пано, који је постављен у холу ходника на коме су биле истакнуте слике, које осликавају лепоту празника. Донела је и палачинке – главно јело празника Масленица, украсне традиционалне посуде - хахлому ради лепшег доживљаја руске топле традиције и страшило које представља главни симбол празника.

Директор школе, ученици и наставни кадар су се окупили у холу школе како би саслушали кратко излагање презентације, сазнали шта је то Масленица и пружили подршку наставници руског језика. Ученици су са уживањем слушали презентацију и чак су и учествовали у излагању, с обзром на то да су на часовима руског jeзика већ научили о том празнику и били су упућени.

По завршетку презентације, сви присутни су се послужили палачинкама и имали су прилику по први пут да се сусретну са руским посудама, разгледали су слике на паноу и уживали у остатку празника.

Масленица је верски и традициони празник источних Словена. Слави се у седмој недељи пре православног Васкрса. Масленица има своје корене у паганској и хришћанској традицији. У словенској митологији, Масленица је прослава скорог краја зиме и слична је западно-хришћанским покладама.

С хришћанског гледишта, Масленица је недељу пре почетка Великог поста. Дозвољене намирнице су млеко, сир и други млечни производи, па је по "маслацу" - "Масленица" и добила име. Главно јело за време Масленице су палачинке (рус. блины).

Током православног поста, забрањени су за јело: месо, млечни производи и јаја. Надаље, пост такође искључује забаве, световну музику, плес и друге сметње духовном животу. Масленица представља последњу прилику да се конзумирају млечни производи (до Васкрса) и да се учествује у друштвеним догађањима и забавама, које неће бити прикладне за време поста, када се више води молитвени, трезни и духовни живот.

 

 

Copyright © 2022 ОШ Милан Вучићевић Зверац Rights Reserved.