Дечија недеља је манифестација која се традиционално обележава сваке године прве недеље октобра. Овогодишњи мото Дечије недеље је „Моје је право да живим срећно и здраво - за одрастање без насиља“ у циљу скретања пажње јавности на проблем насиља над децом. Поводом обележавања Дечије недеље у нашој школи су осмишљене и реализоване бројне активности.

 

Понедељак, 1.октобар

- приказан је амерички филм Little boy.

Радња филма се развија око осмогодишњег дечака чији је отац отишао у борбу за време Другог светског рата. Ово је једна топла и дирљива прича о породичним односима међу којима се издваја љубав између оца и сина. Са друге стране, филм покрива и тему о вршњачком насиљу јер дечак трпи физичко и психичко злостављање својих другара јер је низак растом па отуда и назив филма – Мали дечак. Ученици су видно уживали гледајући филм пуни интересовања. После филма смо разговарали о порукама које филм носи. Ученици су се сложили да филм говори о ономе што је најбитније у животу, а то је породица, о томе да никада не треба одустати ни предати се, да не треба о људима судити на основу њиховог изгледа, боје коже, уверења и опредељења, као и да сваком човеку треба дати шансу. Ипак, најупечатљивија порука је била да човек никада не треба да одустаје од својих снова, чак и када му се други смеју због тога.

- Презентација о насиљу

На овом часу ученци су могли да се упознају који све облици насиља постоје и на који начин можемо спречити да до насиља у школи не дође. Такође су могли да изнесу и своја мишљења везана за насиље у школи и на који начин би они реаговали да буду жртва насиља или да су присутни када се дешава насиља. Ученици су затим одговарали на питања да ли су они некада били жртве насиља , да ли тренутно трпе насиље у школи или ван ње, да ли насиље и насилника треба пријавити и коме.

На крају часа ученици су погледали филм где су могли видети конкретан пример како насиље у школи може бити опасно и као треба реаговати у тим ситуацијама,такође коме се треба обратити ако трпе неки вид насиља и да не треба себe да окриве за то.

- Мини концерт

            На концерту су учествовали сви ученици од 1. до 8. разреда. Певали су дечје песме: „Деца су украс света“, „12 година“, „Физика и матиш“, „Црвен цвете“. Ученици су са одушевљењем прихватили ову активност и заједнички отпевали све песме, изузев песме „Црвен цвете“ коју је отпевала Младена Јелић.

Уторак, 2. октобар

- Представа за ученике „Мачак у чизмама“

Представа је извело „Позориштанце с југа“. Интерактивна представа - мјузикл је био занимљив, едукативан и забаван са оргиналним сонговима коју  су деца са одушевљењем прихватила. Ово је једна од најпознатијих и највољенијих бајки. То ја бајка о способном  Мачку који уз с помоћ своје сналажљивости успева да помогне свом младом господару Лесандру да постане принц. Ту су и захтевна краљица Јеца и опасна вештица Веца које неце моћи да одоле сналажљивом и храбром мачку у чизмама.

Среда, 3. октобар

- „Табла пријатељства“

На „Табли пријатељства“ ученици старијих разреда су писали поруке упућене својим вршњацима које промовишу подршку, емпатију, солидарност и детињство без насиља. Поруке су затим са наставником енглеског језика превели на енглески језик тако да их могу прочитати и разумети њихови вршњаци из целог света. Ученици су били веома активни и заинтересовани за реализовање ове активности. И ученици нижих разреда су током Дечије недеље читали поруке својих вршњака.

Четвртак, 4. октобар

- Поруке вршњацима широм света на различитим језицима

 

 Ова тема представљена је ученицима са циљем јачања свести о разноликости језика и промоције култура различитих европских земаља. Наставник руског језика Милица Раденковић истакла је значај  важности учења страних језика,  упознавања са културом и историјом европских земаља и тиме подстакла ученике да се даље интересују за учење страних језика.

Пред ученицима је био задатак да  усвоје најфреквентније изразе  руског и грчког језика. Уз помоћ наставника, ученици су дате изразе, на креативан начин исписивали на листићима које су качили на огласну таблу употпуњујући је сликама које преносе делић лепоте руске и грчке културе. Заставе Русије и Грчке, грб, симболи земаља, Црвени Трг, Кремљ, Храм Светог Василија Блаженог, матрјошке и даље Акропољ, спартанци и грчки филозофи, учинили су овај час ученицима интересантнијим јер су целу атмосферу на часу пратили звуци руске и грчке музике.

- Посета председнику општине Ивањица

У оквиру Дечије недеље малишани из ивањичких школа и вртића посетили су председника општине Зорана Лазовића и уручили му симболичан поклон, мозаик лептира сачињен од рециклажног материјала. Након тога су кроз разговор остављали разна питања на која је први човек општине радо одговарао. Ученике је највише занимало када ће у оквиру њихових школа бити нових спортских терена, атлетских стаза, да ли ће Ивањица добити базен на отвореном и може ли локална самоуправа чешће да организује бесплатан превоз за децу са терена како би присуствовали културним и спортским дешавањима која се организују у самом граду.

Петак, 5.октобар

- Маскенбал „Приличка бајка“

 На маскенбалу је учествовало 158 учесника који су представили своје групне и индивидуалне маске. Свим учесницима додељене су дипломе, а најбоље маске су награђене. Учесници су се такмичили у четири категорије: до 6 година, у категорији од 7 до 10 година, од 11 до 14 и групне маске.

 Ученици наше школе наступили су у категорији групне маске. Представили су се маском ,,Виле и вилањаци“ и том приликом освојили 3.мeсто.

Као награду добили су слаткише и пут на Златибор, који ће бити реализован у току школске године.